Созопол

Созопол се счита за най-старият град по Българското черноморие. Той се намира на около 31 км. от Бургас в най-южната част на Бургаския залив и на 421км. югоизточно от София. Курортният град се намира на малък скалист полуостров. Созопол е един от най-бързо развиващите се курорти, който едновременно с това е запазил автентичния си вид и спокойна атмосфера. Тук ще намерите бистро море и чудесни плажове в приятното съчетание с мек климат. В Созопол се намират и популярните къмпинги “Златна рибка”, “Градина” ,”Каваците”, “Смокиня”, където също можете да се отдадете на летен отдих и почивка. В Созопол Ви очакват уютни хотели с отлично обслужване и приятна обстановка. В градчето можете да се отдадете както на спокойна ваканция на море, така и на забавления. На разположение на хилядите български и чуждестранни туристи са и множество ресторанти, барове и дискотеки.

За почиващите туристи са предвидени и съвременни атракции като аквапаркове и басейни, които обещават неповторими летни емоции. Созопол предлага на туристите незабравима ваканция, която можете да разнообразите с мероприятията, провеждащи се тук. Всяка година през септември Созопол е домакин на фестивала на изкуствата „Аполония”.

История

Созопол е град, който има забележително минало, чиито следи и до днес са част от облика на курорта. По тези места възниква селище още края на IV-III хилядолетие преди Христа. Заради благоприятните прородни дадености на района, по тези земи се заселяват и гърци, които създават елинската колония Аполония Понтика. Тогава градът става важно пристанищен и търговски център. През 72 г. преди Христа Аполония е завлядан от римляните. През IV в. селището вече е с името Созополис, което означава “град на спасението” и отново е в разцвета си. От периода XVIII-XIX век до ден днешен са запазени множество архитектурни забележителности – старинни цървки с изящни дърворезбени иконостаси и икони, възрожденски къщи и китни калдъръмени улички.

Забележителности

В Созопол забележителностите са от различен характер, които взети заедно създават неповторимата атмосфера на някогашното рибарско селище. Изключителното съчетание от природни феномени, паметници на историята и клутурата и съвременни туристически атракции привлича ежегодно многобройни български и чуждестранни туристи.

Над 45 са архитектурните паметици, в това число две стари църкви от епохата на Възраждането (14 век) – Свети Зосим и Света Богородица, както и много постройки от 17 век. Могат да се видят също разкопките на античния некропол на плажа Харманите, останки от гръцки и римски сгради, както и къщи в традиционния възрожденски стил.

Освен с раходки из забележителностите на Созопол, можете да разнообразите почивката си и с обиколка из природни атракции. Една от тях е островът Св. Иван, който се намира на около 2 км. северно от стария град. Това е най-големият остров в българските териториални води на Черно море. На острова е построен сонарен фар (подава звукови сигнали), който заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. Във водите около острова има един уникален подводен феномен, известен като Каменната гора. Друга приумица на природата са фиорди, които определят “нарязания” вид на високия скалист бряг. Тук са се образували и пещери. Около 20 км. на юг от Созопол се намира устието на река Ропотамо, където се намират два природни резервата – Водна лилия и Вельов вир.