Златни пясъци

История на името Златни пясъци според стара легенда: 
Пирати закопали огромно златно съкровище по крайбрежието северно от Варна. Земята отмъстила на бандитите, като превърнала златото в чуден пясък."Златни пясъци" е прочут със златистия хубав пясък и широкия и дълъг плаж. Курортът е разположен на 17 км северно от гр.Варна. Заради природната си красота - прекрасен климат, уникален природен парк, фин златист пясък и даряващи здраве горещи извори, отдавна е прочут като перлата на българското Черноморие.

Дългата плажна ивица, която на места достига над 100 м. ширина, ще Ви очарова със златистия си кварцов пясък. Спокойната и чиста вода остава топла и през нощта, а слънчевите бани са възможни от май до октомври.

Кокетно разположени по аллеите на "Златни пясъци" многочислени уютни ресторанти с отлично обслужване и впечатляващо меню. Тук можете да опитате традиционната българска кухня, съчетаваща в себе си европейски вкус и екзотиката на източните ястия. Ако сте любители на ястия от риби, дивеч, азиатска кухня, а също така борш или блини, ако обичате да поседнете на чаша студена бира, то вие ще откриете за себе си многочислените специализирани ресторанти. Ресторанти в български национален стил с фолклорна програма, потопени в зелената гора, пресъздаващи традиционния уют на българския дом.

Докато сте в плен на ослепителните цветове на националните костюми и неудържими ритми на българския фолклор, ще ви сервират вкусни национални ястия. Можете да се насладите в малките реторантчета на самия бряг на неповторим вкус на прясна черноморска риба, а свежестта на българската ракия, белите и червени вина ще бъдат още едно от откритията на вашата почивка.

Минералните източници в Златни пясъци целогодишно даряват здраве и красота. Четири от тях с дебит 150 куб.м в секунда са особено полезни. На база тяхните лечебни свойства са построени балнеолечебни и фитнес центрове.Те предлагат над 100 вида медицински услуги в съчетание с различни програми за лечение и възстановяване. Целогодишно тук се използват естествените природни фактори - специфичен климат, чист въздух, морска вода богата на соли и микроелементи, лечебна кал и различни видове лекарствени растения.

В балнелогичния център успешно се лекуват: артрити, артроза, стресови състояния, неврози, хронически фарингити, бронхити, астма. 

Освен традиционните методи тука се прилага лечение с пчелни продукти - прополис и пчелна отрова, както и методи от китайската народна медицина.

Ако сте човек със спортна натура и се нуждаете от активен отдих на море, то Златни пясъци е вашето откритие. Яхти, катамарани и лодки, водни ски, балони, сърф и катери, надуваеми "банани", джетове и водни парашути - това е само част от атракциите за любителите на остри морски усещания.

По крайбрежната улица и сред парка са разположени 10 тенис-корта, площадки за стрелба с лък, за волейбол, баскетбол и мини-голф. Разходка из парка с велосипед или рикша ще ви достави нови емоции. А любителите на конна езда отново ще се докоснат до любимия спорт с помощта на опитни инструктори и отлично обяздени коне.

Яхтено пристанище "Златни пясъци" предлага три оборудвани пирса с повече от 100 охраняеми места за швартовка на яхти с възможност за включване на водопровод и ес.захранване. Тук можете да чартирате вашата яхта или да направите разходка по море.

На Златни пясъци Вашите деца ще бъдат щастливи както никога досега. Детски дискотеки и срещи с любими герои в куклени спектакли предлагат на малките туристи незабравими мигове. Почивката на вашите деца ще бъде наистина райска при наличието на многочислени детски басейни, водни пързалки, гигантски шах или емоции на пистата за картинг.

Докато вие се занимавате със спорт или просто се наслаждавате на вашата почивка, Вашето дете ще бъде в надеждните ръце на възпитателите от многото детски центрове на Златни пясъци. Аниматорите ще забавляват вашите деца в специални програми, които се предлагат в почти всички хотели на комплекса.

На Златни пясъци морето също е приятел на децата. Топло и спокойно, без морски хищници, то винаги ги привлича да се къпят на воля без всякакъв риск.

Стига да пожелаете, имате редкия шанс да станете притежател на билет за един от многочислените оперни и балетни спектакли или джаз концерти в рамките на Международен фестивал "Варненско лято". С невероятно наситената програма вие ще откриете за себе си изкуството на българските художници, ще се доконете до класическото музикално изскуство или захласнете по магията на българските народни песни и танци.

Традиционни конкурси за красота, фестивали на авангардната мода, бирени фиести или парад на ретро автомобили - където и да попаднете вие винаги ще бъдете в центъра на безкраен летен празник.

С настъпването на нощта в Златни пясъци се започва една безкрайна фиест от светлина, звуци и нощни забавления. Наситените с южен темперамент вариететни програми, превъзходна кухня и изискани напитки - всичко това ще ви увлече незабелязано в един истински празник под звездите.

Рулетки, игрални автомати, блек-джек и още множество игри на щастието ще провокират у вас истински хазартен дух за който даже не сте подозирали.

Ако сте любители на танците, то в модерните нощни клубове на брега на морето ще бъдете в стихията си. Идеален завършек на вечерта е коктейл в един от многочислените барове на брега на морето.