Свети Влас

Свети Влас е очарователен малък град край брега на Черно море с около 4 200 жители. Намира се на 9 км. от Несебър, 5 км от Слънчев бряг и на 40 км от Бургас. Свети Влас е прекрасен курорт с чудесна комбинация от плаж и море в подножието на планината. През последните години се развива като доста популярна дестинация както за българи, така и за чужденци. Изградени са доста нови и луксозни хотели, както и нова инфраструктура.

Климатът там е изключително здравословен. Комбинацията в Свети Влас от гора, море и прекрасни плажове е отлично място за релаксация и отдих. Плажът е разделен на 3 части с обща дължина 1,5 км. Централният плаж е най-дълъг, на юг от него се намира малкият плаж “Къмпинг”, а третият е до пристана “Марина”. “Марина” е сравнително ново и много красиво пристанище и предлага всичко необходимо за любителите на яхтите, за да изживеят те незабравими моменти.

Свети Влас

История на Свети Влас

Основан е през 2 век от древните траки, тогава носел името Лариса. През 14 век приема името на Свети Влас, които е покровител на търговците, лечител и животновъд. През 14-18 век е съществувал манастир с името на светеца, който е бил опожарен от пирати. В околностите на селото са били разположени още 4 манастира.

През годините на османско владичество селото е известно с няколко имена, всичките свързани с манастири. В регистрите е записан като село Манастир, а турците са го наричали Кючюк манастир. През XIV век са изградени 5 манастира: девическият “Св. Ана” и “Св. Петър”, “Св. Андрей”, “Св. Илия”, “Св. Влас”. През XVIII век всички тези манастири са били унищожени, но отделни останки могат да се видят и до днес. След освобождението от турско робство селището се преименува на Свети Влас. С това си име официално е записан в държавните регистри след 1886 година. До 1920 година местното население е било предимно от гърци. След 1920 година много от гърците се изселват в Западна Тракия и в Свети Влас остават да живеят по-малко от 10 гръцки семейства. Чак след войните от 1912-1918 г. в Свети Влас се заселват български семейства.

Още за Свети Влас

Свети Влас е спокоен и тих курорт. Непосредствената му близост до Слънчев бряг дава възможност да изживеете незабравимите емоции на нощния живот през лятото. Свети Влас е подходящо място за отдих, както за семейства с деца, така и за хора които искат да си починат на спокойствие, но и да разнообразят почивката си с посещение на барове, клубове и дискотеки в съседните курорти.
Ако все още се чудете къде да прекарате лятната си почивка, то правилният избор е Свети Влас.