Равда

Равда е малко, китно и красиво селце, което е разположено в Югоизточна България /Северно Черноморие/ между градовете Ахелой и Несебър. Равда отстои на 28 км северно от областния град Бургас и е част от населените места в Община Несебър. Населението на селото е около 2560 души (според преброяване от 2010 година). Кмет на Равда е Антон Бакалов (МОРЕ). През последните 15 години Равда също претърпява развитие, като курортен център. Построени са множество хотели, жилищни кооперации, отворени са нови заведения, в които китното селце да посрещне наплива от туристи и любители на слънцето и плажовете.

История на Равда

След 1924 година в Равда се заселват бежанци – македонци. Те са предимно от Егейска Македония, от Бозец, Куфалево, Зурбатово, Кадиново, Киркалово, Рамел, Баровица, Пласничево и Вехти Пазар.

Равда

Популярна туристическа дестинация Равда става след демократичните промени. Селото може да се похвали с добра плажна ивица, добре развита инфраструктура и много нови хотели и жилищни кооперации.

В миналото селото е било известно предимно с много лагери – детски, студентски, ученически, спортни и т.н. Днес курорта може да предложи на гостите си всичко от частни квартири до луксозни хотели, различни видове ресторанти с разнообразно меню, както и дискотеки, нощни клубове и барове за онези, които си падат по нощния живот.