Несебър

Разположеният в Югоизточна България град Несебър има население от около 10 150 души (според информация от 2011 година). Несебър се намира в Община Несебър, Област Бургас, в непосредствена близост до един от най-известните и големите български черноморски курорти – Слънчев Бряг. През 1956 година град Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват, а през 1983 година културните паметници на територията на Несебър вече фигурират в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Населението на Община Несебър пък наброява малко над 22 000 души. Кмет на Несебър е Николай Димитров. Той е на поста вече втори мандат, първите избори печели през 2007 година като независим кандидат, а през 2011 година Димитров печели своя втори мандат, отново на втория тур с 60,38%. След него остава кандидата на ГЕРБ - Атанас Терзиев, който печели 39,62% от гласоподавателите. В града са родени известни личности, като командира на Гръцкия легион в Кримската война Аристид Хрисовери, който е роден през 1812 година. Несебър може да се похвали и с това, че е роден град на много известни български футболисти и треньори, като Станчо Герджиков (1968 г. роден) и Николай Русев – Джангъра (1956 г. роден).

Кратка история на Несебър

Старият град - Несебър

Несебър е един от най-древните градове в Европа и фигурира в историята вече повече от 3200 години. Преди хилядолетия, още в края на бронзовата ера е бил населен острова на Несебър, наричан още Месамбрия (по-късно Месемврия). Две удобни пристанища е имало тогава в Месамбрия, където и до днес се намират останки от най-различни древни плавателни съдове. Още в края на 6-ти век (преди новата ера) пристигат първите заселници от древна Гърция (дорийци). Несебър поема към своя възход, започва да се развива и разраства. Тогава са построени първите храмове, театър, училище. Започва изграждането на масивна крепостна стена и формирането на жилищни квартали. Започват да се развиват и занаятите, като основният от тях е обработката на метал. През 72 година (преди новата ера) Несебър е завзет почти без никаква съпротива от римляните и така става част от Римската империя. Продължава сеченето на собствени монети, което е започнало през 440 година пр. н. е., но вече бронзови, а не златни. Месемврия (както го наричат тогава) остава  важен търговски и културен център на черноморското крайбрежие на римска Тракия. Несебър за пръв път става част от българската държава през 812 година, когато е щурмуван и завладян от Хан Крум. Тогава за пръв път е наречен и Несебър от славяните и остава част от България за доста дълго време по време на царуването на цар Симеон Велики. След около 40 години византийско владичество град Несебър отново е включен в пределите на българската държава. Това се случва през 1304 г. – времето на цар Теодор Светослав, а малко по-късно по времето на цар Иван Александър града претърпява голямо развитие. През 1366 г. Несебър отново е превзет, този път от рицарите на граф Амедео ди Савоя, а по късно отстъпен на византийския император. През 1396 г. Несебър е нападнат за пръв път от турците, окончателното той попада в ръцете на османската империя през 1453 г., заедно със столицата Константинопол. Дори и по времето на османското робство културния и икономическия живот в града продължават с пълна сила. Построяват се нови църкви, изписват се икони. Пристанището в Несебър си остава главен външнотърговски център на Черно море, а някои от манастирите и метосите около града се запазват чак до 18-19 век. Много къщи, обществени бани, чешми, вятърни мелници от периода на Възраждането също са запазени. Къщите по това време са типични представители на черноморската архитектура.

Културни забележителности в Несебър

Безспорно една от най-големите и интересни културни забележителности и Архитектурно-историческия резерват Старият Несебър с Археологически музей. В музея „Старинен Несебър“  ще откриете Църквата Свети Стефан (Несебър), Археологически музей Несебър, Църквата Свети Спас (Несебър), както и Етнографски музей Несебър – къща Москояни.

В Несебър ще откриете и редица църкви:

 • „Свети Стефан“ (Новата митрополия), църква от 10 век
 • „Свети Димитър“, църква от 11 век
 • “Свети Йоан Кръстител“, църква от 11 век
 • „Света София“ (Старата митрополия), развалини на църква от 4 век
 • „Света Богородица Елеуса“, църква от 6 век
 • „Свети Теодор“, църква от 13 век
 • „Свети архангели Михаил и Гавраил“, църква от 13 век
 • „Света Параскева“, църква от 13 век
 • „Свето Възнесение Господне“(“Свети Спас”), църква от 17 век
 • „Свети Йоан Алитургет“, църква от 14 век
 • „Свети Климент“, църква от 17 век
 • „Света Богородица“ (“Успение Богородично”) – действаща църква от 1873 г.
 • „Свети Йоан Алитургет“, църква от 14 век