Обзор

Обзор е едно от най-древните селища по нашето Черноморие. Историята на града е с над 3 хиляди години продължителност. Първо траките са създали своето селище Наулохас или също Тетранаулохас (Татранаулохас). Хилядолетие по-късно е основан от гръцки преселници град Хелиополис, което в превод означава “слънчев град”. Едно хилядолети по-късно римляните завоювали град Обзор и построили храм на Юпитер. Градът получава името Теополис (божи град) или Темплум Йовис (Юпитерски/о храм/светилище). Останки има запазени и до днес в центъра на града. Тук по-късно се е намирала лятната резиденция на византийските императори. Построена е и крепостта Козяк. Османските завоеватели за съжаление сриват до основи крепостта Козяк. По времето на Османското робство чудния курорт се е наричал Гьозекен (Обзор на турски). Сегашното си име носи от 1936 година, а официално Обзор е обявен за град на 9 септември 1984 година.

За Обзор

Обзор се намира в рамките на община Несебър в Югоизточна България. Едно от любимите морски селища на много българи и чужденци. намира се почти по средата между Бургас (73км.) и Варна (65км.). Обзор е на 530 км. от столицата София.

Обзор е един от най-посещаваните морски курорти у нас. Уникалното съчетание между море и планина привличат все повече туристи. Ако обичате и морето и планината и цените невероятните природни пейзажи, Обзор е вашето място за пълноценен отдих.

Обзор се с една от най-дългите плажни ивици -  около 6км., между Слънчев бряг и Златни пясъци.

За незабравимата ви почивка Обзор ще ви предложи чудесни условия, чист въздух, златисти плажове, комфортни хотели, множество забележителности, културни мероприятия.

Обзор изобилства от невероятни семейни хотелчета и комфортни къщи за гости. 

Благодарение на невероятната си плажна ивица, която освен дълга е и достатъчно широка, Обзор се е превърнал в една от най-привлекателните морски дестинации. Плажът край Обзор се простира между нос Свети Атанас и нос Мона Петра. Особено красив е южният плаж и плажните ивици на Иракли.

На територията на Обзор и в Еминската планина над него има намерени множество археологически находки от тракийско време. Околността изобилства от диви плодове и ценни билки. Легендарният нос Емине и нос Свети Никола заслужават да бъдат видени от всеки турист. Там Стара планина се среща с морето и се откриват чудни гледки, които могат да омаят всеки посетител.

Малък, но много интересен морски град, съхранил автентичната история на няколко цивилизации, това е Обзор.