Слънчев бряг

Слънчев бряг е един от най-известните български черноморски курорти, който се намира в община Несебър, разположен между град Несебър и Свети Влас. Черноморският курорт с над 200 хотела е разположен в залив с формата на полумесец, обърнат на изток.

Историята на Слънчев Бряг

Идеята за курорт с красивото име Слънчев бряг е дошла още в 50-те години на миналия век, а проектирането му започва през 1957 година. Изграждането на комплекса започва заедно с проектирането и на лесопарка. Започва залесяването на комплекса, пренесени са голяма част плодородна пръст, декоративни храсти, рози, дюнни треви и т.н., като инвестицията надхвърля 150 000 000 лв. Между 59-та и 88-ма година в комплекс Слънчев Бряг са почивали около 7 700 000 туристи, като българските граждани, регистрирани за почивка в курорта са едва около 2 500 000, всичко останало е чуждестранни туристи. Още през 1898 година курортен комплекс Слънчев бряг разполага с 27 000 места леглова база, разположени в над 100 хотела, 130 ресторанта, битови заведения, дискотеки, барове, кафе-сладкарници, атракционни заведения и много други.

Слънчев Бряг – Инфраструктура

Курортният комплекс Слънчев бряг се радва на чудесно географско разпложение, в близост до летище и жп. гари. Едва 36 км е разстоянието до летище Сарафово в Бургас, има и редови връзки с областните центрове Бургас и Варна. В  курорта се ползва екологично чист транспорт – велосипеди, велорикши, мини-влакчета и т.н. Скоростното разрастване (особено през изминалите години) прави Слънчев Бряг най-големия черноморски курорт в България. Легловата база е надхвърлила 10 пъти онази от 1898 година и вече е 300 000 легла. Плажната ивица, на която се радват посетителите на комплекса е дълга около 10 км и широка между 30 и 60 метра. Тя е посипана със ситен златисто жълт пясък и естествени пясъчни дюни. Изградена е паркова среда в рамките на самия комплекс. Над 15 000 са търговските обекти на територията на Слънчев бряг – ресторанти, сергии, магазини.

Слънчев бряг е известен не само с това, че е най-големия и известен Черноморски курорт в България, а и с многото забавления и развлечения, които предлага. Можете да избирате между водни ски, конна база, закрити и открити басейни, сърфинг, тенис, яхти, боулинг, мини-голф и др. През летния сезон комплекса е предпочитан за домакин на редица конкурси, фестивали, концерти, модни ревюта, плажни игри и най-различни културни мероприятия. В Слънчев бряг се провежда популярния международен фестивал “Златен Орфей”.