За България

България се намира в югоизточната част на Европа и заема източната част от Балканския полуостров. На север граничи с Румъния, на запад – Македония, Сърбия и Черна гора, на изток – Черно море и на юг – Гърция и Турция. Територията на страната е 111000 м2.

България има разнообразни релефни форми – обширни долини и полета, низини и високи планини и реки. И независимо, че територията и не е много обширна, България притежава невероятно разнообразие от флора и фауна. Природата ни впечатлява с величествени скални масиви, кристално чисти езера и прохладни гори изпълнени с аромат.  
Официално име: Република България 
Форма на управление: парламентарна република 
Население: приблизително  8 000 000 човека 
Площ: около 111.000 км2 
Столица: София (1.173.811 души) 

Административно деление на страната
Територията на Република България е разделена на 28 области и 278 общини. 
През 1991 година България избра пътя на бързи и радикални реформи, които започнаха с подписването на първия договор за сътрудничество и помощ с Международния Валутен фонд (МВФ). Още е началото на първите четири години основните закони и институции на пазарната икономика започната активно да функционират в България. 
Въвеждането на валутния борд закрепва икономическата ситуация и България тръгва по пътя на икономическия ръст. Следват години на икономически възход, през които страната се завръща в икономическия и политически живот на Европа. 

Националната кухня на България
В България цените за храна и вино не са високи. Най-атрактивни остават ресторантите тип „механа” в традиционен български стил. 
Най-популярните блюда в българската кухня са „кебапчета”, „кавърма”, „дроб сърма”, „сарми” и други. Вегетарианската кухня предлага разнообразие от сирена, кисело мляко и разнообразие от зеленчуци. 
България е една от водещите производители на вино в света. Тук се произвеждат червени вина от сортовете Каберне, Мавруд, Мерло, Отел, Тракия и др., както и бели вина  Шардоне, Галатеа, Мискет, Ризлинг, Тамянка

Какъв е климата в България?
В България има четири сезона през годината и много  благоприятен климат, което се явява и една от най-отличителните страни на страната. Лятото е  сух и горещо, а зимата хладна. Лятната температура в София е  приблизително  28°С, a зимата около 3°С. Дневните температури по черноморското крайбрежие са около 27°С.